Virtuvės baldų projektavimas

parašė , 2012-04-09 22:19

Nustatyta, jog kasdien maistą šeimai gaminanti šeimininkė kasmet virtuvės erdvėje nueina ne mažiau kaip keturis milijonus žingsnelių. Tačiau kiekvienos dienos kelionę įmanoma sutrumpinti, jei atkreipsite dėmesį į profesionalų rekomendacijas, kaip virtuvės baldai šią aplinką gali padaryti funkcionalia ir ergonomiška.

Projektuodami virtuvinius baldus siekiame, jog virtuvės baldai būtų ne tik funkcionalūs. Virtuvėje bus funkcionali maisto gaminimo sritis, jei rinksitės pagal specialų jums projektą gaminamus virtuvinius baldus, ne tik atitinkančius ir optimaliai užimančius turimą erdvę, bet ir pritaikytus konkretiems jūsų poreikiams.

Baldai virtuvei bus funcionalūs, jeigu išvengsite dažniausiai pasitaikančių baldų projektavimo problemų:

1. Baldai virtuvėje, kurių nepatogus stalviršio aukštis. Jeigų blogai nustatomas virtuvės baldų stalviršio aukštis, aukštam žmogui tenka lenktis prie darbastalio, o mažesniems – aukštai kelti rankas, tad stovėdami nepatogiai susilenkę ar įtempę raumenis greit pavargsta, sulėtėja darbo procesas ir dingsta maisto ruošimo malonumas.
2. Virtuvės baldai, kuriuose nepakankamai vietos daiktams. Virtuvės baldai susideda iš stalčių ir spintelių. Virtuviniai baldai privalo turėti tiek stalčių ir spintelių, tiek, kad pravėrus baldų dureles daiktai nepradėtų kristi iš lentynų.
3. Virtuvės baldai su sunkiai pasiekiamomis kampinėmis spintelėmis. Jei kaskart prireikus puodo tenka iš gilios kampinės spintelės ištraukti visus kitus daiktus, kad jį pasiekti, maistą gaminsite žymiai ilgiau, ir šis procesas jus vargins.
4. Virtuviniai baldai be pašvietimo. Jei po pakabintomis virtuvės spintelėmis neįrengtas apšvietimas, yra tamsi darbo vieta. Šviesos trūkumas darbo zonoje, kurioje gaminate maistą, priverčia sutelkti dėmesį, įtempti regėjimą, todėl natūralu, kad greitai pasijuntate pavargę ir susierzinę. Virtuvės baldai privalo turėti papildomą apšvietimą.
5. Baldai virtuvėje pagal standartą. Virtuvėje dažnai dirba vienas asmuo, tad baldai turi būti pritaikyti to asmens ūgiui, pomėgiams.
6. Netinkamai sustatyti virtuvės baldai. Esminiai virtuvės taškai: šaldytuvas, plautuvė, kaitlentė turi sudaryti trikampį.
7. Netinkamas virtuvės baldų suskirstymas į zonas. Skiriamos 5 virtuvinių baldų zonos:
• maisto produktų saugojimo zona. Šioje zonoje laikomos pagrindinės maisto atsargos;
• indų saugojimo zona. Virtuvės baldų zona (stalčiai ir spintelės), kurioje laikomi indai;
• valymo priemonių laikymo vieta. Šioje virtuvės baldų dalyje saugomi įvairūs plovikliai, valikliai;
• Įrankių laikymo zona. Virtuvės baldai privalo turėti pakankamai stalčių, kad būtų įmanoma susidėti visus dažnai naudojamus įrankius.
• maisto gaminimo zona. Baldai virtuvėje bus praktiški tik tada, kai bus skirta pakankamai erdvės maisto gaminimui.

Virtuvės baldai turi būti projektuojami ir gaminami profesionalų, tuomet Jūsų virtuvės baldai bus ergonomiški, gražūs ir praktiški.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *